P R O G R A M T I L L Æ G

EPD SKEMAER

TEKST

BILAG

ENHEDSPROGRAMMERINGSDOKUMENT 2000 - 2006

Den Europæiske Socialfond Mål 3

Danmark

Foranstaltninger til udvikling af arbejdsmarkedet og de menneskelige ressourcer

Den Europæiske Socialfond, 1. Marts 2001

P R O G R A M T I L L Æ G


1. Baggrund

I henhold til Rådets forordning (EF) Nr. 1260/99, den 'generelle forordning', for strukturfondene i perioden 2000-2006, skal der udarbejdes et 'programtillæg', som nærmere konkretiserer de beskrevne prioriteter i Enhedsprogrammeringsdokumentet, EPD'et, for Mål 3 2000-2006.

Programtillægget skal i henhold til den generelle forordnings art. 9.m og art. 18, stk. 3, nærmere beskrive:

2. Referenceramme for Socialfondsindsatsen

Referencerammen findes i afsnit 2 i Enhedsprogrammeringsdokumentet, EPD'et, for Mål 3 2000-2006, hvortil der henvises.

Afsnit 2.5.6 om de 'Særlige forhold vedrørende indsatsen i Mål 2, Overgangsområder og EQUAL' er optrykt i bilag 1.

Supplerende hertil er væsentlige elementer fra Mål 2 programmets menneskelige ressourcer afsnit optrykt som bilag 2.

3. Strategi og prioriteter for Socialfondens Mål 3

Referencerammen skal imidlertid, for at sikre en merværdi samt høj grad af synlighed, koncentreres om en mere specifik strategi. Denne strategi må nødvendigvis, jfr. Socialfondsfor-ord-ningens art. 1 og art. 2, stk. 1, samtidig tage udgangs-punkt i de årlige handlingsplaner for beskæftigel-sen i Danmark, NAP'erne, samt Rådets hen-stil-linger til Danmark i denne forbindelse. Det forudsættes således, at der sker en løbende tilpas-ning og optimering af programtillægget og, om nødvendigt, af programmet, EPD'et, gennem den syv årige programperiode.

Koncentrationen skal samtidig tage højde for kravet om additionalitet i indsatsen. Socialfonden skal supplere - og må således ikke træde i stedet for - den ordinære danske indsats.

Ved koncentrationen af Mål 3 indsatsen 2000-2006 er der taget udgangspunkt i følgende 6 grundprincipper:

Med henblik på at udnytte beskæftigelsespotentialet i den aktive arbejdsmarkedspolitik styrkes den tidlige indsats i forhold til ledighedsgrupper, som har væsentlig risiko for langtidsledighed. Der skal foretages en individuel vurdering af den lediges behov for at undgå dødvægt i forbindelse med den tidlige indsats. Endvidere skal prioriteringen af denne indsats holdes op mod behovet for at sikre, at nuværende ledighedsgrupper, der befinder sig i udkanten af eller uden for arbejdsstyrken får mulighed for at blive integreret på arbejdsmarkedet.

For at udvide det effektive arbejdskraftsudbud er det af stor betydning, at der ydes en indsats for at reducere antallet af personer i den arbejdsdygtige alder, som modtager passiv forsørgelse.

Med sigte på at udvide den nuværende arbejdsstyrke er det ligeledes af stor betydning at arbejdstagerne motiveres til at blive længere på arbejdsmarkedet ved hjælp af seniorpolitiske redskaber og løbende uddannelse og kompetenceudvikling.

For at fremme arbejdsstyrkens tilpasningsevne og samtidig tilgodese behovene på arbejdsmarkedets ef-ter-spørgselsside (herunder inden for nuværende og fremtidige flaskehalsområder) skal der ydes en mål-rettet indsats for at forbedre arbejdsstyrkens uddannelse og kvalifikationer, især inden for IKT.

Med henblik på at reducere det kønsopdelte arbejdsmarked og give arbejdsløse kvinder bedre uddannel-ses- og jobmuligheder er det nødvendigt at gennemføre en målrettet indsats.

For at styrke beskæftigelsen og bidrage til fornyelse og nødvendige tilpasninger af den danske erhvervs- og virksomhedsstruktur er der behov for at yde en særlig indsats for at udvikle iværksætter- og innova-tionskulturen.

Mål 3 indsatsen skal endvidere bidrage til innovation og udvikling af den danske NAP.

For at realisere denne målsætning tilstræbes det, at mindst 5% af de årlige Mål 3 midler anvendes på deciderede idéudviklings-tiltag, herunder støtte til projektidéudvikling og projektidélicitationer.

3.1. Beskrivelse af den nationale strategi

På denne baggrund er den danske socialfondsindsats blevet udkrystalliseret omkring 5 prioriteter, der naturligt forholder sig til alle fem politikområder i socialfonds-forordningen samt de fire søjler i Den Europæiske Beskæftigelsesstrategi, EES: